top of page

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, 8μμ

 

ΡΕΣΙΤΑΛ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΦΛΑΟΥΤΟ

 

'Από την αυγή στο μεσουράνημα του Ρομαντισμού'

 

Τίτος Γουβέλης, πιάνο

Νίκος Νικόπουλος, φλάουτο

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

Είσοδος 7 ευρώ

Ο Τίτος Γουβέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τον Άρη Γαρουφαλή, στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου με τον Peter Katin και στη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας με τον Fali Pavri ως υπότροφος του Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ, του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ. Για κάποια χρόνια μελέτησε τακτικά κοντά στον διάσημο πιανίστα και παιδαγωγό Dominique Merlet στο Παρίσι. Επίσης μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τον Nicolas Kynaston.

 

Έχει κερδίσει βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς και το βραβείο «Μυκονίου» της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Academica Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου κ.ά., συνεργαζόμενος με διακεκριμένους αρχιμουσικούς (E. Tabakov, A. Paris, A. Ertüngealp, Β. Φιδετζή, Ν. Αθηναίο, Β. Χριστόπουλο, Γ. Πέτρου κ.ά.). Δίνει τακτικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία, Νότιο Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο). Με τον πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο συνεργάζονται τακτικά σε ρεπερτόριο για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια.

 

Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα. Σημαντική θέση σε αυτό κατέχει η ελληνική δημιουργία· έχει ερμηνεύσει έργα άνω των 60 Ελλήνων συνθετών, περιλαμβανομένων και αρκετών πρώτων εκτελέσεων, όπως αυτή του 2ου Κοντσέρτου για πιάνο του Ιωσήφ Βαλέτ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Ιανουάριος 2016). Αξιοσημείωτη στιγμή της σταδιοδρομίας του ήταν η ιστορική πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του κολοσσιαίου έργου Vexations του Eric Satie (Απρίλιος 2010) στην Αθήνα, που διήρκεσε 16 περίπου ώρες και έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

 

Ο Τίτος Γουβέλης διδάσκει πιάνο στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος». Έχει διατελέσει καθηγητής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και είναι συχνά μέλος επιτροπής σε πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου. Επίσης, είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Δίνει συχνά εισαγωγικές ομιλίες πριν από τακτικές συναυλίες της Κ.Ο.Α. και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Από κοινού με την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί» στο πολιτιστικό κέντρο Beton7 στην Αθήνα.

 

 

Από τους πιο δραστήριους φλαουτίστες της γενιάς του, ο Νίκος Νικόπουλος είναι από το 2000 A' κορυφαίος της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ ως σολίστ έχει επανειλημμένα συμπράξει με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες καθώς και με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, τους Βιρτουόζους της Πράγας, την Ορχήστρα Δωματίου του Πανεπιστημίου του Leeds κ.α. Στην καριέρα του περιλαμβάνονται συνεργασίες με διεθνείς προσωπικότητες όπως οι Λ. Καβάκος, C. Hogwood, C. Warren-Green, D. Poppen κ. α.  

 

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ στο Ελληνικό Φεστιβάλ, στο Φεστιβάλ “Δημήτρια”, στο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου (Καβάλα), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κυκλάδων (Ερμούπολη), στο Pharos Trust Festival (Κύπρος), στον Κύκλο Μουσικής Δωματίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μετά από προσκλήσεις του Λ. Καβάκου, ενώ έχει προσκληθεί σε διεθνή φεστιβάλ φλάουτου (Αγγλία, Ιρλανδία, Ινδία κ.α.). Με την αρπίστα Γωγώ Ξαγαρά συναποτελεί το «duo Χορίαμβος» με συναυλιακή και δισκογραφική παρουσία εντός και εκτός Ελλάδας. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Ξύλινων Πνευστών.

Είναι διπλωματούχος του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νίκης και του Ωδείου Αθηνών, ενώ με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. συνέχισε στο Royal Northern College of Music, στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στην Ακαδημία Τεχνών της Ζυρίχης. Κυριότεροι δάσκαλοί του υπήρξαν οι Μ. Ziegler, R. Davis, P. Lloyd, I. Macovei, R. Brown στο φλάουτο τραβέρσο και P. Morris στο πίκολο. Καθώς ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται η ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία και η σύγχρονη μουσική, έχει συνεργαστεί και δισκογραφήσει με την Καμεράτα – Armonia Atenea σε όργανα εποχής, ενώ είναι μέλος του ERGON Ensemble. Διδάσκει στο Ωδείο «Φ. Νάκας» ενώ τη χρονιά 2011-12 δίδαξε στην Ακαδημία Τεχνών της Ζυρίχης. Το 2001 ήταν φιναλίστ και απέσπασε ειδικό βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό JEUNESSES MUSICALES του Βουκουρεστίου. 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770 – 1827)

Σερενάτα σε ρε μείζονα, έργο 41, για φλάουτο και πιάνο

 - Entrata. Allegro

 - Tempo ordinario d’un minuetto

 - Molto allegro

 - Andante con variazioni

 - Allegro, scherzando e vivace

 - Adagio

 - Allegro, vivace e disinvolto – Presto

 

FRANZ SCHUBERT (1797 – 1828)

Trockne Blumen, Εισαγωγή, θέμα και παραλλαγές πάνω σε θέμα από την Ωραία Μυλωνού (D. 902)

 

                           

                                                                                 Διάλειμμα

 

 

FRANZ SCHUBERT

“Ständchen” (Schwanengesang, D. 957: No. 4), διασκευή του Theobald Boehm για φλάουτο και πιάνο

 

PIOTR ILYICH TCHAIKOVSKY (1840 – 1893)

Άρια του Λένσκι από την όπερα Ευγένιος Ονιέγκιν, μεταγραφή του Guy Braunstein

 

CÉSAR FRANCK (1822 – 1890)

Σονάτα για βιολί και πιάνο σε λα μείζονα, διασκευή για φλάουτο και πιάνο του Peter-Lukas Graf

 - Allegretto ben moderato

 - Allegro

 - Recitativo, Fantasia

 - Allegretto poso mosso

bottom of page