top of page

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, 8:30μμ

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ

με τον διεθνούς φήμης πιανίστα

 

MARTINO TIRIMO

με έργα Debussy και Chopin

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

Καλλιτέχνης παγκοσμίας φήμης, η καριέρα του Martino Tirimo άρχισε νωρίς. Σαν παιδί θαύμα παρουσιάστηκε τόσο σαν πιανίστας, από ηλικία 8 ετών, όσο και σαν μαέστρος και στα 12 του διηύθυνε την ‘La Traviata’ επτά φορές σε φεστιβάλ όπερας με σολίστες από την Σκάλα του Μιλάνου.

Προσήλκυσε την προσοχή του κόσμου το 1971/2 όταν κέρδισε τους διεθνείς διαγωνισμούς στο Μόναχο και στη Γενεύη και έκτοτε παρουσιάστηκε με τις περισσότερες κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης και Αμερικής όπως τη Φιλαρμονική της Βιέννης, Staatskapelle Dresden, Leipzig Gewandhaus, Cleveland Orchestra, London Symphony, Philharmonia και πολλές άλλες με μαέστρους όπως ο Barbirolli, Berglund, Boult, Bychkov, Klee, Marriner, Masur, Norrington, Rattle και Kurt Sanderling.

Μόνο το 2010 έδωσε 100 συναυλίες και ερμήνεύσε όλο το πιανιστικό έργο του Chopin στο Kings Place του Λονδίνου, σε σειρά 10 συναυλιών, και σε άλλες χώρες. Το Arts Desk περιέγραψε τις συναυλίες ‘A colossal feat’. Το παίξιμο του συχνά συγκρίνεται μ’αυτό του Schnabel, Arrau, Rubinstein και άλλων μεγάλων πιανιστών. Το Music and Vision έγραψε ότι «το παίξιμο του Tirimo ανήκει στην παλαιά γενεά των ‘μεγάλων’. Ακούγοντας τον, έφερα στο μυαλό μου ακουστικές εικόνες των Solomon, Arrau, Kempff, Serkin, Schnabel, Backhaus και Rubinstein... Kαθ’όλη τη βραδυά ένας συνειδητοποιούσε ότι αυτός ο υπέρτατος μουσικός έθεσε τον εαυτό του πλήρως στην υπηρεσία του συνθέτη.»

Οι πολυάριθμες ηχογραφήσεις του για τη EMI, BMG, Warner και άλλες εταιρίες περιλαμβάνουν όλα τα έργα για πιάνο του Mozart, Beethoven, Debussy, Janacek, τις 21 Σονάτες του Schubert και τα Κοντσέρτα για Πιάνο του Brahms, Chopin, Rachmaninov και Tippett (με μαέστρο τον Tippett). Tο 1995 του απενεμήθη ο Χρυσός Δίσκος για το Rachmaninov Concerto No.2 και ‘Paganini’ Rhapsody, ένα από τα καλύτερα ευπώλητα της ΕΜΙ .

Σαν διευθυντής ορχήστρας εμφανίσθηκε συχνά με την Φιλαρμονική της Δρέσδης και άλλες ορχήστρες, όπως με την Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου, την Ορχήστρα Δωματίου της Πράγας και την Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν μουσική για την ταινία «η Οδύσσεια» η οποία προβλήθηκε από το βρετανικό Κανάλι 4 και από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ευρώπη, Aσία και Η.Π.Α.

Aπό τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση μνημειώδης ήταν η εκτέλεση του κοντσέρτου για πιάνο του Τippett η οποία μεταδόθηκε στο BBC TV ζωντανά από τον Καθεδρικό Ναό του Coventry για τους εορτασμούς των 50 χρόνων των Ηνωμένων Εθνών και των 90 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη. H ηχογράφησή του έργου αυτού για την εταιρεία Nimbus θεωρείται ‘ιστορική’.

Από το 2002 πραγματοποιεί τακτικά συναυλίες μουσικής δωματίου περιοδεύοντας εκτεταμένα με το Tρίο του, το Rosamunde Trio. Επίσης εργάζεται με ταλαντούχους νεαρούς πιανίστες, δίνει masterclasses παγκοσμίως και είναι σε επιτροπές διεθνών διαγωνισμών. Δώδεκα από τους

μαθητές του κέρδισαν πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στην Ιταλία, Αγγλία, Ελλάδα και Αμερική.

To 2004 εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο με την Φιλαρμονική της Βιέννης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και επίσης είχε την τιμή να τρέξει με την Oλυμπιακή φλόγα, ίσως ο πρώτος μουσικός που το έκανε. Το 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Νέμιτσα για τη μεγάλη του προσφορά στη Κλασική Μουσική.

To ρεπερτόριο του περιλαμβάνει 80 κοντσέρτα και σχεδόν όλα τα έργα των μεγάλων συνθετών. Τα τελευταία χρόνια επίσης πραγματοποιεί εκτεταμένες περιοδείες στη Κίνα, Ιαπωνία και Η.Π.A. και συνεχίζει να ηχογραφεί τα άπαντα έργα του Chopin στο Gewandhaus της Λειψίας. Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph χαρακτήρισε τον Tirimo σαν‘ένα εμπνευσμένο ποιητή του πιάνου’.

www.martinotirimo.com

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Franz Schubert  (1797-1828)

6 Moments Musicaux D780


Frédéric Chopin (1810-1849)

Ballade No.4 in F minor Op.52
Scherzo No.2 in B flat minor Op.31

 

------------------
 

Claude Debussy (1862-1918)

Clair de lune

 

Preludes (Book 1) 

Ce qu’a vu le vent d’Ouest

Les sons et les parfums tournent dans l’air du soir

Les collines d’Anacapri 

La file aux cheveux de lin 

La serenade interrompue

La Danse de Puck

 

La soirée dans Grenade (Estampes)

L’sle joyeuse

 

 

bottom of page