top of page

Παρασκευή και Σαββατο

23 και 24 Φεβρουαρίου, 8:30μμ

'Το Καρναβάλι των Ζώων'

του Camille Saint-Saëns 

Οι πιανίστες Δημήτρης Καρύδης και Πέτρος Μόσχος συμπράτουν με μουσικούς της

Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών:

Μόρφω Παπαδημητριου, βιολί

Αλέξανδρος Παπανικολάου, βιολί

Γκέρτα Σινάι, βιόλα

Ήβη Παπαθανασιου, βιολοντσέλο

Κώστας Παντερμαράκης, κοντραμπάσο

Μάκης Ράμος, φλάουτο

Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο

Αθήνα Καψετάκη, κρουστά

 

 

Δημήτρης Καρύδης, πιάνο

Πέτρος Μόσχος, πιάνο

 

 

Νικολής Αβραμάκης, αφήγηση

 

Νίκος Αντωνακάκης, διεύθυνση

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

σε συνεργασία με την

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Κονσέρτο για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων σε λα μείζονα KV414

Allegro

Andante

Allegretto

 

-----------------

 

Camille Saint-Saëns (1835-1921)

 

Το Καρναβάλι των Ζώων

 

 

 

 

 

 

 

O Δημήτρης Καρύδης και ο Πέτρος Μόσχος που παίζουν μαζί ως πιάνο ντούο ‘Αντίθεσις' ξεκίνησαν τη συνεργασία τους όταν ακόμα σπούδαζαν στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Ο μοναδικός συγχρονισμός, η σπάνια μουσικότητα και η λαμπερή τεχνική τους προσελκύει ένα συνεχώς αυξανόμενο διεθνές κοινό. Έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις στους πιο σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς για πιάνο ντούο.

 

-Χάλκινο Μετάλλιο, ‘Murray Dranoff International Piano Duo Competition’, 2003, Μαϊάμι, Η.Π.Α.

-Πρώτο βραβείο, ‘Donostia Hiria International Piano Duo Competition’, 2003, Ισπανία

-Δεύτερο βραβείο (πρώτο βραβείο δεν δόθηκε), ‘Schubert Piano Duo Competition’ 2001, καθώς και το -Ειδικό βραβείο ‘Aloise Slosila’ για την καλύτερη ερμηνεία έργων του Schubert, Τσεχία

-Πρώτο βραβείο, ‘V. Bellini – Citta de Caltanissetta International Piano Duo Competition’, 2000, Ιταλία

-Πρώτο βραβείο, ‘Rovere d’oro International Music Competition’, 1999, Ιταλία

-Ακαδημία Αθηνών, ειδικό βραβείο για την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα, 2000 και 2001, Αθήνα

 

Εμφανίζονται συχνά με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ελλάδα, Τσεχία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ουκρανία, Ισραήλ, Καναδά και Η.Π.Α. Eμφανίσεις περιλαμβάνουν ρεσιτάλ στο Teatro Teresa Carreno της Βενεζουέλας, Olympia Theater στο Μαϊάμι, Rose Theatre στο Τορόντο, Brno International Music Festival, Janacek Festival, Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, National Concert Hall του Δουβλίνου, Φιλαρμονική της Οδησσού, σε μεγάλες αίθουσες του Λονδίνου όπως Southbank Centre, Fairfield Halls, St. John’s Smith Square κ.α. καθώς και κοντσέρτα με την Janacek Chamber Orchestra, Israel Festival Orchestra, University of London Symphony Orchestra, Florida Classical Orchestra, Brampton Symphony Orchestra, κ.α.

 

To πρώτο τους CD με έργα των Schubert, Brahms και Mozart ηχογραφήθηκε το 2000 και ήταν μία συμπαραγωγή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και της γερμανικής δισκογραφικής εταιρίας ‘Genuin’. To δεύτερο CD, ‘To Καναβάλι των Ζώων’, ήταν αποτέλεσμα μίας εξαιρετικά επιτυχημένης συνεργασίας του ντούο ‘Αντίθεσις΄ με την Ορχήστρα Νέων της Νυρεμβέργης για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έχουν επίσης ηχογραφήσει για την Τσέχικη, Ισραηλινή, Ελληνική και Βαυαρική Ραδιοφωνία καθώς και για το BBC 3.

 

Ο Πέτρος Μόσχος και ο Δημήτρης Καρύδης σπούδασαν με το Δημήτρη Τουφεξή και την Αλίκη Βατικιώτη στην Ελλάδα, καθώς και με τους Frank Wibaut και James Gibb στο Λονδίνο (Royal Academy of Music) και οι δύο κάτοχοι διδακτορικού τίτλου απο το City University.

 

 

 

 

 

Ο Νίκος Αντωνακάκης γεννήθηκε το 1969 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε θεωρητικά και βιολί στο Ελληνικό Ωδείο Ηρακλείου και Αθηνών. Με προτροπή του καθηγητή του Αμάραντου Αμαραντίδη συνέχισε τις σπουδές στη Σύνθεση, το Βιολί και τη Διεύθυνση Ορχήστρας και Χορωδίας στο Παρίσι, στην École Normale de Musique de Paris, απ’ όπου αποφοίτησε το 1997 με Δίπλωμα Σύνθεσης (καθηγητής Y. Taira), Δίπλωμα Διδασκαλίας Βιολιού (καθηγητής P. Truys-εξάρχων της ορχήστρας του Παρισιού) και Δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχήστρας (καθηγητής D. Rouits-καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας της Όπερας του Massy). Παράλληλα έγινε μέλος της φημισμένης χορωδίας Oratorio της Παναγίας των Παρισίων, με την οποία έχει δώσει πολλές συναυλίες.

Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με αντικείμενο τόσο τη μουσική εκπαίδευση των μικρών παιδιών όσο και τη διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας, όπως στο Ινστιτούτο ΟRFF του Salzburg καθώς και στο Ινστιτούτο KODALY στο Kecskemet της Ουγγαρίας. Συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ B. BARTOK, που έγινε στο Szombathely της Ουγγαρίας διευθύνοντας τη Savaria Symphony Orchestra και το Ensemble Contrechamps (σύγχρονο μουσικό σύνολο ). Με την ορχήστρα της École Normale de Musique de Paris έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις κερδίζοντας ευνοϊκά σχόλια και κριτικές.

Συνεργάζεται συχνά με την φημισμένη ορχήστρα της Όπερας Massy του Παρισιού, με την οποία έχοντας τη μουσική της διεύθυνση έχει εμφανιστεί στην Κρήτη πολλές φορές βοηθώντας στη ανάδειξη Κρητικών καλλιτεχνών και συνόλων.

Το 2001 είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση της ορχήστρας «Υάκινθος» του πολιτιστικού συλλόγου Τυλίσσου.

Δίδαξε για αρκετά χρόνια στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου στο οποίο, υπό τη διεύθυνση του η Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής του σχολείου έδωσε πολλές συναυλίες στη Κρήτη, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Λουξεμβούργο, Γερμανία ) και διακρίθηκε σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής αποσπώντας βραβεία και ευνοϊκές κριτικές.

Ιδρυτικό μέλος και μόνιμος μαέστρος της Κρητικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Κρητικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων από το 2004, έχει στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες και παραστάσεις.

Είναι διευθυντής και καθηγητής διεύθυνσης ορχήστρας, ανωτέρων θεωρητικών και βιολιού στο Ευρωπαϊκό Ωδείο Ηρακλείου και χοράρχης στη χορωδία Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, στη χορωδία Μαλίων και στη χορωδία «Άγιος Δημήτριος» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

 

 

Ο Νικολής Αβραμάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1984. Σπούδασε Οικονομικά και είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης «Πρώτη Πράξη» του Τάσσου Χαλκιά, κατόπιν Επιτυχών εξετάσεων στο Υπουργείου Πολιτισμού .

Τα τελευταία χρόνια ζεί και εργάζεται ξανά στην Κρήτη ως ηθοποιός σε διάφορα σχήματα, παραδίδει θεατρικά σεμινάρια, δημιουργεί θεατρικά εργαστήρια και διδάσκει Θεατρική αγωγή σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και μέλος από το 2005 του ‘πολιτιστικού Camping Αστριτσίου’ – συνάντησης φοιτητικών Θεατρικών ομάδων. Εχει παρακολουθήσει σεμιναρια Δεξιοτεχνιας με τον Eutzenio Barba, Ανθρωπολογικού Θεάτρου στο Ινστιτούτο Grotowski, Αρχαίου Δράματος με το Κ. Γεωργουσόπουλο, Κινησιολογίας “Rudolf Laban’s through practice” με τον Dick Mc Caw (senior lecturer at Royal Holloway,University of London). Κατόπιν μέρος της έρευνας στη διδακτορική διατριβή της Dr Kiki Selioni Laban – Aristotle, Ζώον (Zoon) in the Theatre Πράξις (Praxis).

Σολίστες της ΚΟΑ

ΜΟΡΦΩ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Ξεκίνησε πιάνο σε ηλικία 4 χρονών και βιολί 6. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο παμψηφεί, όπου σπούδασε με την καθηγήτρια Ισμήνη Χ. Κάρτερ. Συνέχισε τις σπουδές της στο Βερολίνο με τον καθηγητή Bernhard Hartog, απ’ όπου και πήρε το «σολιστικό» δίπλωμα. Στη Βαϊμάρη συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της. Το 2013 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό στη «μουσική δωματίου» στο Γκρατς. 
Από το 2005 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στα ‘Α Βιολιά. 

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Αλέξανδρος Παπανικολάου ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε μικρή ηλικία στο Ωδείο Αθηνών, από όπου πήρε το Δίπλωμά του το 1997, στην τάξη του Παντελή Δεσποτίδη. Το 2002 πήρε Δίπλωμα βιόλας από το Αττικό Ωδείο με δάσκαλο τον Πάρη Αναστασιάδη. Έχει εργαστεί στην Ορχήστρα της Ε.Λ.Ε., στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, στην Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής της Ε.Ρ.Τ. κ.α. Επίσης υπήρξε μέλος σε πολλά σύνολα μουσικής δωματίου (κουαρτέτο Δήμου Αθηναίων, κουαρτέτο ENCORE, κουαρτέτο +KINISIS κ.α.). Από το 1995 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στα β’ βιολιά.

 

 

ΓΚΕΡΤΑ ΣΙΝΑΙ

Η Γκέρτα Σινάι ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο βιολί σε ηλικία 6 ετών.Μετά  από οκτώ χρόνια εισήχθη στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Τιράνων,στη σχολή βιόλας,απ όπου και αποφοίτησε το 1992με Άριστα .Την ίδια χρονιά ,ύστερα από ακροάσεις,έγινε κορυφαίο μέλος στις βιόλες της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας των Τιράνων καθώς και μέλος του Κουαρτέτου της από το 1992 έως το 1995.Στο τέλος του έτους πέτυχε στις ακροάσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και από τότε είναι μόνιμο μέλος της. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων «L’anima» (1998-2007) πραγματοποιώντας συναυλίες και ηχογραφήσεις σε όλη την Ελλάδα,ενώ

από το 2008 συμμετέχει σε συναυλίες συνόλων μουσικής δωματίου.

 

 

ΗΒΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Η Ήβη Παπαθανασίου σπούδασε πιάνο και αρμονία στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, αντίστιξη και φούγκα στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠ.Θ. και τσέλο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Δημήτρη Πάτρα). Συνέχισε τις σπουδές της στο Trinity College of Music του Λονδίνου με τον Derek Aviss και το 1997 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο με διάκριση, ενώ το 1998 ολοκλήρωσε το Master in Performance and Related Studies από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (διάκριση για την εργασία με θέμα «Οι Σουίτες για σόλο τσέλο του J. S. Bach και η εκτέλεσή τους από τον Pablo Casals).  Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες ως σολίστ ή ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Τσεχία. Έχει κερδίσει πολλά πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς του Trinity College, καθώς και στην κατηγορία εγχόρδων του διαγωνισμού του Angloczechoslovak Trust. Από το 2001 αποτελεί μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ηχογράφησε μουσική του Γ. Α. Παπαϊωάννου για CD που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2013 από την εταιρία Naxos, το οποίο βραβεύθηκε από την Ένωση Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου το 2015.

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΜΟΣ

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου όπου και ξεκίνησε το φλάουτο . Συνέχισε στο ωδείο Αθηνών με τη Ροζίνα Χριστοπούλου και τον Urs Ruttimann με τον οποίο και πήρε το δίπλωμά του με Άριστα παμψηφεί.  Ακολούθησαν σπουδές στη Αγγλία ,στο Guildhall School of Music και σεμινάρια με τους P.L  Graf ,A. Marion και Bennett. Υπήρξε επί σειρά ετών πρώτο φλάουτο στη συμφωνική ορχήστρα Πειραιά ,τη συμφωνική ορχήστρα δήμου Αθηναίων καθώς επίσης και στη φιλαρμονική του ίδιου δήμου. Με την Ε. Σταμπολή, πιάνο, συνεργάστηκε επί σειρά ετών  παρουσιάζοντας το ρεπερτόριο του οργάνου σε Ελλάδα και εξωτερικό.  Διδάσκει  στο δημοτικό ωδείο Μαρουσίου και σε σεμινάρια στην Ελλάδα. Είναι μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 1997 και ιδρυτικό και διοργανωτικό μέλος του διαγωνισμού φλάουτου « Urs Ruttimann ».

 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ

Το Πρώτο Βραβείο που κατέκτησε στον Διεθνή Διαγωνισμό "Carl Nielsen" στην Δανία το 1997 στάθηκε για τον Σπύρο Μουρίκη ουσιαστικό βήμα προς την καταξίωση τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδος. Έκτοτε ακολούθησαν συνεργασίες με σπουδαίες ορχήστρες κι αρχιμουσικούς, αλλά και εμφανίσεις στις σημαντικότερες Αίθουσες Συναυλιών του κόσμου. Ο Σπύρος Μουρίκης , μετά τα πρώτα χρόνια του στην Κέρκυρα, σπούδασε κλαρινέτο στο "Ωδείο Αθηνών" στην τάξη του Χαρ. Φαραντάτου και στο Παρίσι με τον Michel Arrignon στο Conservatoire de Paris. Διετέλεσε σόλο κλαρινέτο της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ ,της Ορχήστρας των Χρωμάτων και της Mahler Chamber Orchestra. Σήμερα κατέχει την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και είναι μέλος του Συνόλου Πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι καθηγητής κλαρινέτου στο "Ωδείο Αθηνών" ,ενώ συχνά καλείται να δώσει "Master - Classes" σε διάφορες Ακαδημίες και Ιδρύματα του

Εξωτερικού, καθώς επίσης και να διατελέσει μέλος κριτικής επιτροπής Διεθνών Διαγωνισμών.

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει ήδη τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου του κλαρινετου.

 

 

ΑΘΗΝΑ ΚΑΨΕΤΑΚΗ

 Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου και σε ηλικία 5 ετών ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές (σύστημα Ορφ και πιάνο). Μετακομίζοντας στην Αθήνα ως φοιτήτρια στο φυσικό τμήμα του Ε.Κ.Π. Αθήνας  συνέχισε σπουδάζοντας αρμονία, αντίστιξη και ενοργάνωση.  Παράλληλα γράφτηκε στη σχολή κρουστών του Νικολάου Κορατζίνου στο Ωδείο Αθηνών απ` όπου και αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί.  Έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες ελληνικές ορχήστρες (Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., Εθνική Λυρική Σκηνή, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα κλπ). Έχει επίσης συμπράξει ως σολίστ με διάφορα σχήματα  σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας «Ηχόδραση» του Νίκου Τουλιάτου.  Με αφορμή την συνεργασία με την θεατρική ομάδα «Μέτοικοι» από το 2003, εισέρχεται στο χώρο του θεάτρου αναλαμβάνοντας τη μουσική επιμέλεια διαφόρων  παραστάσεων.  Από το 1991 αποτελεί μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

και ο Ηρακλειώτης

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΤΕΡΜΑΡΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στο Wurtzburg της Γερμανίας. Σπούδασε κοντραμπάσο και θεωρητικά στο Ελληνικό ωδείο με καθηγητή τον Βασίλη Παπαβασιλείου. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται στο χώρο της αυτοσχεδιαστικής μουσικής( jazz).Υπήρξε μέλος της συμφωνικής ορχήστρας της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ έχει συμπράξει με πολυάριθμα μουσικά σύνολα του νησιού. Ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης, διδάσκοντας σε διάφορα ωδεία ενώ συμμετέχει σε πολλά μουσικά σχήματα (κλασσικής, παραδοσιακής και jazz μουσικής).

bottom of page