top of page

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, 9:00μμ
Gustav Holst: 'Οι Πλανήτες'

 

Το εμβληματικό έργο ‘Οι Πλανήτες’ του Βρετανού συνθέτη Gustav Holst, παρουσιάζεται σε μία πρωτότυπη και συνάμα συναρπαστική διασκευή του Nεοζηλανδού συνθέτη Paul Sarcich.

για 4 πιάνα και 8 πιανίστες



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αίθουσα 'Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού'
 

Το εμβληματικό έργο ‘Οι Πλανήτες’ του Βρετανού συνθέτη Gustav Holst, παρουσιάζεται σε μία πρωτότυπη και συνάμα συναρπαστική διασκευή του Nεοζηλανδού συνθέτη Paul Sarcich. για 4 πιάνα και 8 πιανίστες. O κάθε πλανήτης χαρακτηρίζεται από το δικό του μουσικό ύφος και τη θεματική αναπαράσταση των αστρολογικών χαρακτηριστικών που συνδέονται με τον αντίστοιχο πλανήτη. Η συνεργασία των 8 πιανιστών δημιουργεί ένα καλειδοσκόπιο ήχων και χρωμάτων κάτω από ένα πρίσμα νέο και ταυτόχρονα σαγηνευτικό.Τη συναυλία θα προλογίσει ο Paul Sarcich, ο οποίος θα μιλήσει για το σημαντικό αυτό έργο αλλά και για τη συγκεκριμένη διασκευή για 4 πιάνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Gustav Holst: Οι Πλανήτες

(για 4 πιάνα, 16 χέρια, arr. Paul Sarcich)

 

 Άρης, ο Φορέας του Πολέμου (Mars, the Bringer of War)

 Αφροδίτη, η Φορέας της Ειρήνης (Venus, the Bringer of Peace)

Ερμής, ο Ιπτάμενος Αγγελιοφόρος (Mercury, the Winged Messenger)

Δίας, ο Φορέας της Ευτυχίας (Jupiter, the Bringer of Jollity)

Κρόνος, ο Φορέας της Γήρανσης (Saturn, the Bringer of Old Age)

Ουρανός, ο Μάγος (Uranus, the Magician)

Ποσειδώνας, ο Μυστικιστής (Neptune, the Mystic)

Μιχάλης Αγγελάκης - Λευκή Καρποδίνη

Δημήτρης Καρύδης - Ντόρα Μανιτάκη

Πέτρος Μόσχος - Χριστίνα Παντελή

Ελένη Παπασπύρου - Νίκος Σταυλάς

Mουσική διεύθυνση: Γιάννης Πρωτόπαπας

Μιχαλης Αγγελακης.jpg
Λευκη Καρποδινη.jpg
Πέτρος Μόσχος_edited_edited_edited.jpg

Ο Μιχάλης Αγγελάκης είναι απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, του Trinity College of Music, της Royal Academy of Music και του National Opera Studio της Αγγλίας. Εδρεύει στο Λονδίνο, όπου είναι διευθυντής του τμήματος φωνητικών σπουδών και όπερας στο Morley College, το οποίο περιλαμβάνει το φημισμένο Morley Opera School. Παράλληλα αναπτύσει δραστηριότητα στη μουσική διεύθυνση παραγωγών όπερας, ενώ για πολλά χρόνια εργάσθηκε στο Royal Opera House ως κορεπετίτορας χορωδίας. Είναι μέλος του κουαρτέτου the Tetrachord Piano Ensemble, με το οποίο έχουν εμφανιστεί σε αίθουσες όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το St John Smith’s Square του Λονδίνου. Το 2018, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου, διήυθυνε ένα καστ από τραγουδιστές του Morley College σε παραστάσεις της όπερας Suor Angelica του Puccini. Αυτή η παραγωγή αποτελεί ιστορικό ορόσημο, καθώς ήταν η πρώτη όπερα που στηθηκε ποτέ στην Κρήτη, στον ιστορικό ναό του Αγ. Πέτρου των Δομηνικανών, και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.

 

H Λευκή Καρποδίνη έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Αμερική και τα νησιά Μπαρμπέιντος και σε διεθνή φεστιβάλ όπως Schleswig Holstein, Banff, IKMD, Cully Classique, Cheltenham, Mecklenburg Vorpommern, Tel Hai, Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου, Aegean, Παξών, Σύμης κ.ά. Έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες και μουσικά σύνολα (Κουαρτέτο Stenhammar, Ensemble Modern, Σ.Ο.Δ.Α, Guildhall Symphony, Pan-European Philharmonia κ.ά.). Εχει βραβευτεί με τον τίτλο "Sir Henry Richardson Award", πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Schubert (GSMD) και Χρυσό Μετάλλιο στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Φίλων» και υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ, της ΙΕΜΑ κ.ά. Έχει ηχογραφήσει για το Deutscher Musikrat, το BBC και την Ελληνική Ραδιοφωνία και παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις έργα σύγχρονων συνθετών. Αριστούχος διπλωματούχος του Ωδείου Αθηνών και απόφοιτος του Guildhall School of Music and Drama (Bmus, Mmus, PGDip) και της ΙΕΜΑ. Έχει δώσει σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει  στο Ωδείο Αθηνών και στο Athenaeum. www.lefkikarpodini.com

 

Ο Δημήτρης Καρύδης έχει παρουσία στην διεθνή μουσική σκηνή για περισσότερα από 25 χρόνια. Έχει εμφανιστεί σε σόλο ρεσιτάλ και ρεσιτάλ μουσικής δωματίου σε μερικές από τις πιο σημαντικές μουσικές σκηνές της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, Ουκρανία, Σλοβακία, Τσεχία, κ.α.), στο Ισραήλ, την Ιαπωνία, τη Βενεζουέλα, τον Καναδά και τις Η.Π.Α. αποσπώντας θερμές κριτικές και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, την Τσεχική, το BBC και τη Βαυαρική Ραδιοφωνία. Το πιανιστικό του ρεπερτόριο περιλαμβάνει πλήθος έργα για σόλο πιάνο, δύο πιάνα και 25 κοντσέρτα. Είναι κάτοχος του τίτλου Doctor of Musical Arts από το City University του Λονδίνου. Από το 2015 ο Δημήτρης είναι διευθυντής του τμήματος κλασικής μουσικής στο Morley College του Λονδίνου και επίσης έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2016.

 

H Ντόρα Μανιτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθηματα πιανου με την μητέρα της Μαρίνα  Μανιτάκη,  με την οποία πήρε πτυχίο και δίπλωμα πιάνου με Α' Βραβείο και χρηματικό έπαθλο Tourneissen στο Ελληνικο Ωδείο Αθηνών. Το μουσικό της ταξίδι συνέχισε στο Πανεπιστήμιο "MOZARTEUM" του Salzburg, όπου φοίτησε στο σολιστικό τμήμα, στην τάξη του Karl-Heinz Kämmerling, αποκτώντας το δίπλωμα πιάνου. Έκτοτε, εξειδικεύτηκε στον τομέα της Μουσικής Δωματίου υπό την καθοδήγηση του πιανίστα Alfons Kontarsky, ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές σπουδές της με τον ακαδημαϊκό τίτλο Magistra Artium.Η επαφή της με διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως οι Carlo Alberto Neri, Constantin Ganev, Hartmut Höll  Menahem Pressler (Trio Beaux Art), Rainer Schmidt (Hagen Quartett),  Radovan Vlatkovic, Imre Rohman, Lazar Berman, Alexander Lonquich, Wolfgang Böttcher και η στενή συνεργασία με τη Βασιλεία Ευσταθιάδου επηρέασαν ιδιαίτερα την καλλιτεχνική και παιδαγωγική της πορεία. Επίσης, έχει ηχογραφήσει έργα για τσέλο και πιάνο για τα Südwest-Funk «SWF» και Norddeutsche Rundfunk «NDR» της Γερμανίας, ενώ έκανε ζωντανή ηχογράφηση για παραγωγή του BBC. Η πορεία της περιλαμβάνει συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδας, Αυστρίας, Γερμανίας και Ρωσίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές διοργανώσεις και φεστιβάλ. Έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς Μουσικής Δωματίου. 

Το 2002 διορίστηκε μόνιμη καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου και από το 2008 διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου. Είναι καθηγήτρια πιάνου και μουσικής Δωματίου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.

 

Ο Πέτρος Μόσχος έχει εμφανιστεί επανειλημμένα σε συναυλίες στην Ελλάδα, Γερμανια, Ιταλία, Τσεχία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Ισραήλ, Βενεζουέλα, Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε σημαντικές αίθουσες και διεθνή φεστιβάλ και έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες, Filarmonica di Torino, Bad-Wiesse Orchester, Israeli Festival Orchestra, Fürther Streichholzer Orchester, Florida Classical Orchestra, Janacek Chamber Orchestra, Brampton Symphony Orchestra, Morley Chamber Orchestra, Camden Filarmonia, Chamber Academy Orchestra, Venezuela Youth Orchestra, University of London Symphony Orchestra, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και άλλες. Εχει βραβευτεί σε πολυάριθμους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς καθώς και με το βραβειο Lilian Davies (Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου) και το βραβείο Ελένης Μυκονίου της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Καρύδη, το πιανιστικό ντουέτο τους  έχει πάρει βραβεία σε κορυφαίους διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς όπως ‘Murray Dranoff’ Competition, ‘Schubert Competition’,‘Bellini Competition’, Rovere d’ Oro Competition, IBLA Grand Prize, ‘Donostia Hiria’.

Ο Πέτρος κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα, μάστερ και διδακτορικό από τηv Βασιλική Ακαδημία της Μουσικής του Λονδίνου και το City University. Διδάσκει πιάνο στο Morley College και CityLit του Λονδίνου, καθώς επίσης και στο Centre for Young Musicians του Guildhall School of Music and Drama.

 

 

Η Χριστίνα Παντελή έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμα ρεσιτάλ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όπως Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Αμερική, Τουρκία, Λονδίνο, Ιταλία,Γερμανία,Ουκρανία.Ως σολίστ έχει συμπράξει με ελληνικές και ξένες ορχήστρες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εχει ηχογραφήσει επανειλημμένως για την Ελληνική Ραδιοφωνία και οι ηχογραφήσεις της έχουν αναμεταδοθεί από το τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΤ και ανάλογους σταθμούς σε Καναδά, Νότια Αφρική, Ιταλία και Ρωσία. Πολυάριθμες συναυλίες μουσικής δωματίου με έγχορδα και πνευστά, δύο πιάνα,φωνή με αρκετές μεταγραφές από την ίδια. Εχει δυο δισκογραφικές δουλειές με έργα Ελλήνων συνθετών με τις εταιρείες Acroasis και NAXOS. Η Χριστίνα Παντελή απέκτησε το δίπλωμα πιάνου με καθηγητή τον Θ.Κοτεπάνο στο Ωδείο Athenaeum, με Άριστα παμψηφεί, 1ο βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Συνέχισε τις σπουδές της στο πιάνο, κοντά στον Edson Elias στην EcoleNormale de musique de Paris, αποκτώντας το Diplome de Execution de piano με άριστα. Ενώ δύο χρόνια μετά μελετώντας κοντά στον Pavel Chezinsky, στο Roosevelt University, USA αποκτά τον τίτλο Master of Music in piano performance, με άριστα παμψηφεί.

 

Η Ελένη Παπασπύρου Πήρε το Δίπλωμα Πιάνου με «Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο» με τον Δ.Τουφεξή και το Πτυχίο Αρμονίας από το Ελληνικό ωδείο και στη συνέχεια σπούδασε μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πιάνο στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης του Γκρατς. Το 2006 ολοκλήρωσε με Άριστα μεταπτυχιακές σπουδές στην ερμηνεία και παιδαγωγική του πιάνου στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης της Βιέννης. Παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια σύγχρονης μουσικής με τις ορχήστρες Klangforum Wien και Ensemble Moderne. Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου και στο Ωδείο του Δήμου Ηρακλείου. Είναι   υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ασχολείται  ιδιαίτερα με τη  νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία μέσα από την ερμηνεία και διδασκαλία έργων για πιάνο Ελλήνων συνθετών πραγματοποιώντας συχνά πρώτες εκτελέσεις σύγχρονων έργων.

 

Ο Νίκος Σταυλάς είναι πιανίστας και παιδαγωγός του πιάνου που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Έχει σπουδάσει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Royal College of Music και το Goldsmiths, University of London και είναι διδάκτωρ στην πιανιστική ερμηνεία. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ, έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική και τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Morley Chamber Orchestra και την Ορχήστρα Δωματίου των Τιράνων και έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στο Wigmore Hall, το Purcell Room και το St John's Smith Square του Λονδίνου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Concertgebouw του Άμστερνταμ. Είναι μέλος του Tetrachord Piano Ensemble, το Haarlem Piano Quartet, καθώς και τα σύνολα σύγχρονης μουσικής Ciklus Ensemble, και Ensemble Oihua. Έχει ηχογραφήσει τέσσερις δίσκους καταλανικής και λατινοαμερικάνικης μουσικής με τη σοπράνο Patricia Caicedo και δύο δίσκους με το πιανιστικό έργο του συνθέτη Hans-Jörn Brandenburg. www.nikosstavlas.com

bottom of page